Arsimrilindjaere.press

Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
MASH: Shkollat të kenë kujdes në përzgjedhjen e operatorëve turistikë për ekskursionet e nxënësve
Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) ka dorëzuar udhëzim tek të gjitha shkollat fillore dhe të mesme në vend, që të jenë të kujdesshme gjatë përzgjedhjes së operatorëve turistik, të cilat do të realizojnë ekskursionet e nxënësve, i cili është pjesë e procesit edukativo-arsimor. MASH njofton se udhëzimi është dorëzuar për shkak të ngjarjeve të aksidenteve të fundit të komunikacionit, të cilat kanë përfunduar me fatalitet, përcjell Telegrafi Maqedoni. Në…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Certifikohen trajnues të Qendrës për Ekselencë në Mësimdhënie të UP-së
Ushtruesi i detyrës së Drejtorit të misionit të USAID-it Paul Vaca, i shoqëruar nga Rektori i Universitetit të Prishtinës Marjan Dema dhe Ministri i Arsimit Shyqyri Bytyqi, do të flasë në ceremoninë e çertifikimit të Trajnuesve të Ri nga Qendra për Ekselencë në Mësimdhënie e Universitetit të Prishtinës. Transformimi i mësimdhënies zë vend qendror në Programin e Lidershipit Transformues – Bursat dhe Partneritetet të USAID-it. Ky program, i cili realizohet…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Sindikata e Pavarur për Arsim dhe Shkencë kundër kompensimit të ditëve të punës në Maqedoni
Sindikata e Pavarur për Arsim dhe Shkencës (SPASH) reagon ndaj ndryshimit të kalendarit për punë në shkollat fillore dhe të mesme, domethënë që nesër dhe e shtuna e javës së ardhshme të shpallen si ditë pune në arsim. “Edhe pse vitin e kaluar, ku kemi punuar pesë të shtuna, MASH konfirmoi se puna e ditës së shtunë nuk është efikase dhe se më nuk do ta praktikojnë, këtë vit po…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Kërkohet kompensimi i orëve të humbura gjatë grevës, SBASHK-u kundërshton
​Komisioni për Arsim, Shkencë dhe Teknologji ka mbajtur mbledhjen e radhës ku është diskutuar kompensimi i orëve të humbura nga greva e mësimdhënëseve. Me këtë rast, nga ana e këtij komisioni është kërkuar se pavarësisht shpjegimeve, orët duhet të kompensohen dhe se duhet t’i jepet kohë sindikatës 1 javë që të ulet dhe të merr vendim për vazhdimin e mësimit dhe të shtunën e ardhshme të fillojë mësimi. Këtë kërkesë…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
40 studentë nga Kosova fillojnë studimet Master në universitetet e BE-së
Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë bashkëpunim me Ministrinë e Integrimit Evropian organizon një ngjarje me rastin e Raundit XII të projektit të Skemës së të Rinjve me ç’rast katërdhjetë studentë nga Kosova fillojnë studimet Master në universitetet e BE-së. Procesi i përzgjedhjes për raundin aktual është finalizuar në shkurt të vitit 2019 me 40 grante të ndara, për të cilat është kaluar një procedurë shumë konkurruese përzgjedhjeje. Ata do…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Promovohet në Shkup programi “Shkollat e shekullit 21” të financuar nga Mbretëria e Bashkuar
Sot në Shkup u promovua programi trevjeçar “Shkollat e shekullit 21” që synojnë të kontribuojnë në përmirësimin e arsimit fillor në vendet e Ballkanit Perëndimor dhe u mundëson fëmijëve të moshës nga 10 deri në 15 vjeç të zhvillojnë aftësitë e të menduarit kritik, zgjidhjen e problemeve dhe kodimin. Në kuadër të programit të financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar me 10 milionë funte, të gjitha shkollat fillore do…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Nxënësit e talentuar duan të braktisin Maqedoninë
Të rinjtë publikisht paralajmërojnë largimin nga vendi nëse shteti nuk fillon të investojë në talentin e tyre. Ndjehen të revoltuar pasi vitin e kaluar kishin marr premtime për shkollë të posaçme për fëmijët me inteligjent mbi mesataren, por asgjë nga kjo. Ata ankohen edhe se mjetet që investohen për ta janë minimale. “Duhet të investohet më shumë mund pasi vitin e kaluar kishte paralajmërime se në Shkup do të hapet…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Nxënësit e talentuar duan të braktisin Maqedoninë
Të rinjtë publikisht paralajmërojnë largimin nga vendi nëse shteti nuk fillon të investojë në talentin e tyre. Ndjehen të revoltuar pasi vitin e kaluar kishin marr premtime për shkollë të posaçme për fëmijët me inteligjent mbi mesataren, por asgjë nga kjo. Ata ankohen edhe se mjetet që investohen për ta janë minimale. “Duhet të investohet më shumë mund pasi vitin e kaluar kishte paralajmërime se në Shkup do të hapet…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Nxënësit e talentuar duan të braktisin Maqedoninë
Të rinjtë publikisht paralajmërojnë largimin nga vendi nëse shteti nuk fillon të investojë në talentin e tyre. Ndjehen të revoltuar pasi vitin e kaluar kishin marr premtime për shkollë të posaçme për fëmijët me inteligjent mbi mesataren, por asgjë nga kjo. Ata ankohen edhe se mjetet që investohen për ta janë minimale. “Duhet të investohet më shumë mund pasi vitin e kaluar kishte paralajmërime se në Shkup do të hapet…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Nxënësit e talentuar duan të braktisin Maqedoninë
Të rinjtë publikisht paralajmërojnë largimin nga vendi nëse shteti nuk fillon të investojë në talentin e tyre. Ndjehen të revoltuar pasi vitin e kaluar kishin marr premtime për shkollë të posaçme për fëmijët me inteligjent mbi mesataren, por asgjë nga kjo. Ata ankohen edhe se mjetet që investohen për ta janë minimale. “Duhet të investohet më shumë mund pasi vitin e kaluar kishte paralajmërime se në Shkup do të hapet…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Me fonde të BE-së ndërtohet shkolla në fshatin Gurgurnicë
Ambasadori i BE-së, Samuel Zhbogar së bashku me disa përfaqësues të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut hapen shkollën e re në fshatin Gurgurnicë e financuar me fonde të BE-së, njofton Telegrafi Maqedoni Projekt për përmirësimin e shërbimeve komunale – MSIP që po realizohet përmes Ministrisë së financave dhe me përkrahje të Bankës Botërore dhe Bashkimit Evropian, janë ndërtuar shumë projekte e këtë e vërteton edhe ndërtimi i këtij tempulli i…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Me fonde të BE-së ndërtohet shkolla në fshatin Gurgurnicë
Ambasadori i BE-së, Samuel Zhbogar së bashku me disa përfaqësues të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut hapen shkollën e re në fshatin Gurgurnicë e financuar me fonde të BE-së, njofton Telegrafi Maqedoni Projekt për përmirësimin e shërbimeve komunale – MSIP që po realizohet përmes Ministrisë së financave dhe me përkrahje të Bankës Botërore dhe Bashkimit Evropian, janë ndërtuar shumë projekte e këtë e vërteton edhe ndërtimi i këtij tempulli i…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Refuzohet padia e SBASHK-ut ndaj Ministrisë së Arsimit për kompensimin e orëve të humbura mësimore
Gjykata Themelore në Prishtinë, Departamenti për Çështje Administrative ka hedhur poshtë padinë e SBASHK-ut ndaj Ministrisë së Arsimit, lidhur me vendimin e kësaj të fundit për kompensimin e orëve të humbura mësimore gjatë grevës që u mbajt në janar të këtij vendimi. Në aktvendimin e Gjykatës të cilin e ka siguruar Telegrafi, thuhet “Refuzohet si e pabazuar kërkesa e paditëses Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK), e…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Refuzohet padia e SBASHK-ut ndaj Ministrisë së Arsimit për kompensimin e orëve të humbura mësimore
Gjykata Themelore në Prishtinë, Departamenti për Çështje Administrative ka hedhur poshtë padinë e SBASHK-ut ndaj Ministrisë së Arsimit, lidhur me vendimin e kësaj të fundit për kompensimin e orëve të humbura mësimore gjatë grevës që u mbajt në janar të këtij vendimi. Në aktvendimin e Gjykatës të cilin e ka siguruar Telegrafi, thuhet “Refuzohet si e pabazuar kërkesa e paditëses Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK), e…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Bulizmi, fenomen shqetësues nëpër shkollat e Maqedonisë
Unioni i nxënësve të shkollave të mesme të Republikës së Maqedonisë ka realizuar fushatën kundër bulizmit në shkollat e mesme. Me këtë rast, Unioni ka kryer një hulumtim përmes një pyetësori, ku pjesëmarrës kanë qenë rreth 2000 nxënës të shkollave të mesme në Tetovë, shkruan gazeta KOHA. Ky pyetësor ka patur për qëllim të mësojë rreth qëndrimit të tyre ndaj kësaj dukurie. Sipas nxënësve, 83% e pjesëmarrësve në hulumtim vlerësojnë…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Bulizmi, fenomen shqetësues nëpër shkollat e Maqedonisë
Unioni i nxënësve të shkollave të mesme të Republikës së Maqedonisë ka realizuar fushatën kundër bulizmit në shkollat e mesme. Me këtë rast, Unioni ka kryer një hulumtim përmes një pyetësori, ku pjesëmarrës kanë qenë rreth 2000 nxënës të shkollave të mesme në Tetovë, shkruan gazeta KOHA. Ky pyetësor ka patur për qëllim të mësojë rreth qëndrimit të tyre ndaj kësaj dukurie. Sipas nxënësve, 83% e pjesëmarrësve në hulumtim vlerësojnë…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Mësues që në moshën 16 vjeçare, Mehdi Kadriu rrëfen eksperiencën e tij me ditar në dorë (Video)
Ky vend i sjellë kujtimet më të mira atij. Aty ku mori hapat e parë si nxënës. Sa herë që e viziton atë, mbushet me kujtime të përziera me lot, sepse për të dikur ishte kohë e artë. Është Mehdi Kadriu, nga Zhegra e Karadakut, i cili ishte vetëm 16 vjeç, kur për herë të parë mori ditarin në dorë. Atëkohë, mësues i një moshe të hershme. “Deri në klasën…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Procedurë kundërvajtje për 28 dekanë në UKM, paralajmërohen kontrolle edhe në universitete tjera
Komisioni për Antikorrupsion do të shqiptojë procedurë kundërvajtje kundër 28 dekanëve të Universitetit “Kirili dhe Metodi”, pasi nuk kanë dorëzuar listat anketuese. Përveç në UKM, Komisioni për Antikorrupsion do të procedojë edhe kontrolle nëpër universitete tjera. Nga Komisioni për antikorrupsion kanë kërkuar që të gjithë personat udhëheqës që të dorëzojnë listat anketuese sepse regjistri nuk është përditësuar. Nga Antikorrupsioni theksojnë se për mosplotësim të këtij detyrimi, duhet të përgjigjet për…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Procedurë kundërvajtje për 28 dekanë në UKM, paralajmërohen kontrolle edhe në universitete tjera
Komisioni për Antikorrupsion do të shqiptojë procedurë kundërvajtje kundër 28 dekanëve të Universitetit “Kirili dhe Metodi”, pasi nuk kanë dorëzuar listat anketuese. Përveç në UKM, Komisioni për Antikorrupsion do të procedojë edhe kontrolle nëpër universitete tjera. Nga Komisioni për antikorrupsion kanë kërkuar që të gjithë personat udhëheqës që të dorëzojnë listat anketuese sepse regjistri nuk është përditësuar. Nga Antikorrupsioni theksojnë se për mosplotësim të këtij detyrimi, duhet të përgjigjet për…
Arsim Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Politikë
Partitë shqiptare në Maqedoni urojnë 7 Marsin – Ditën e Mësuesit
Partitë politike shqiptare në Maqedoninë e Veriut, me rastin e 7 Marsit – Ditës së Mësuesit kanë uruar gjithë mësimdhënësit shqiptarë. Ata thonë Dita e Mësuesit është një ngjarje me shumë rëndësi kulturore dhe kombëtare në të gjitha trojet e banuara me shqiptarë, njofton Telegrafi Maqedoni. Menduh Thaçi – PDSH:“Dita e Mësuesit është një ngjarje me shumë rëndësi kulturore dhe kombëtare në të gjitha trojet e banuara me shqiptarë. Vlera,…