Opinionerilindjaere.press

Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Masakra në Zelandën e Re dhe rreziqet që na vijnë nga heshtja e apatia
Arben Ramka Ishte realisht e trishtë dhe e frikshme ngjarja që ndodhi në qytetin Kristçërç të Zelandës së Re, pak ditë më parë, kur 28-vjeçari nga Australia, Brendon Tarrant, një terrorist i lëvizjes së supremacistëve të bardhë, i përgatitur me një infrastrukturë të madhe armësh zjarri, tamam si në një videolojë, hyri në një xhami të premten e shkuar, dhe ekzekutoi dhjetra besimtarë. Ai zgjodhi të ndërmarrë aktin makabër pikërisht…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Nuk ka zgjidhje dhe nuk ka dalje për Mbretërinë e Bashkuar
Përpjekja e tejzgjatur e Mbretërisë së Bashkuar për të dalë nga Bashkimi Evropian ka përmbysur dy iluzione me të cilat bota ka jetuar që nga fundi i Luftës së Ftohtë: sovraniteti kombëtar dhe integrimi ekonomik, dy pikat fundore të historisë, sipas esesë së famshme të Francis Fukuyama të vitit 1989. Nga pikëpamja juridike, bota përbëhet nga 191 vende sovrane, të cilat hyjnë lirisht në traktate, marrëveshje dhe koalicione për të…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Bota nuk mban zi për myslimanët
Daud Noorzai Gjatë viteve të shkuara kemi përjetuar shumë sulme të tmerrshme terroriste – në botën perëndimore dhe veçanërisht në botën e tretë. Çdo sulm trondit shumicën paqedashëse në mbarë botën, pa marrë parasysh racën, fenë apo statusin shoqëror. Ne jemi kujdesur për viktimat dhe kemi dënuar veprimet e terroristëve. Por, sulmet në botën perëndimore kanë tërhequr më shumë vëmendje sesa sulmet e ngjashme në botën e tretë apo në…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Dekodimi i kërcënimeve të Vuçiqit dhe çmimi i paqes në Ballkan
Serbia e Vuçiqit po i kërcënohet botës perëndimore, me prishjen e paqes në Ballkan. Që kjo të duket përnjëmend kërcënuese, Serbia ka plan dhe qëllim se çka dëshiron të arrijë. Në këtë strategji, Serbia së pari viktimizohet. Ky është roli që mendësia politike serb e ka luajtur shpesh dhe djallëzisht. Por, tash është larg më e sofistikuar dhe ka prirjen që t’i përshtatet shumë më mirë rrethanave gjeopolitike. Viktimizimi i…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Si të humbasësh miq dhe të varfërosh njerëz?
Anne O. Krueger “Lufta tregtare” e presidentit amerikan Donald Trump me Kinën, tashmë ka më shumë se një vit që vazhdon dhe mund të përshkallëzohet më tej nëse bisedimet aktuale nuk do të çojnë në një marrëveshje. Por, ndërkohë, administrata Trump ka akuzuar gjithashtu dy partnerë të vjetër të SHBA-së, Turqinë dhe Indinë, se po përfitojnë në mënyrë të padrejtë nga Sistemi i Përgjithshëm i Preferencave i Shteteve të Bashkuara…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Terroristët e frymëzuar nga ‘kryqtarët’ e Serbisë
Muhamet Hamiti Brenton Tarrant, që vrau sot 49 njerëz në Zelandë të Re, dhe Anders Breivik, që kishte vrarë 77 njerëz në Norvegji në vitin 2011, janë indinjuar nga ndihma e Perëndimit për shqiptarët e Kosovës në vitin 1999. Terroristi australian Brenton Tarrant, që vetë a me bashkëpunëtorë, vrau së paku 49 myslimanë në dy xhami në qytetin Christchurch të Zelandës së Re sot, më 15 mars 2018, ka thënë…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Në Kosovë, konsumatorët janë të painformuar për të drejtat e tyre
Konsumatori i informuar për atë që blen është faktor nxitës i zhvillimit të ekonomisë së një shteti, por edhe faktor që ndikon në zhvillimin e shoqërisë – në përgjithësi. Tendencat për t’u njohur me produktet që hidhen në treg, nëpërmjet reklamave, kanë bërë që konsumatorët të jenë viktimë. Ndaj, mbrojtja e konsumatorit është fushë me rëndësi dhe kjo do të reflektohet edhe në zhvillimin shoqëror e ekonomik që do të…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Përçudnimi i parlament(arizm)it shqiptar
Nëse Kuvendi i Shqipërisë ka qenë jo pak herë një “tempull” i rrënimit të fjalës shqipe dhe i demokracisë parlamentare, arenë e vazhdueshme sherri dhe vreri të politikanëve ndaj njëri-tjetrit, tani nuk ka dyshin që ai po shkon drejt një teatri komedie. Në gjykimin tonë, nuk ka qenë e drejtë djegia e mandateve nga ana e opozitës, ashtu papritur, duke dëshmuar më e pakta ngutje, por dhe bllokim të ndonjë…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Prishtina e baltosur
Asdren Osaj Sa isha i angazhuar në Komunën e Prishtinës, më rastisi ta takoja një zyrtar komunal që ankohej për ndërrimin e postit të tij – nga një vend që konsiderohej i privilegjuar, në një pozicion që nga ai konsiderohej si degradues. I thash: “Duhesh të ndihesh i nderuar që të është dhënë mundësia që nga pozita që ke të bësh punë të mira për qytetin dhe për qytetarët”. Fjala…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Trialogu
Në fillim ishte monologu. Ne flisnim vetë me vete, mbanim debate për paqe, liri dhe pavarësi, për marrëveshje me serbët, por serbët nuk na dëgjonin nga zhurma që asokohe po e prodhonin. Një milion serbë në Gazimestan dhe diçka më pak në “Ushqe” në Beograd, e kishin bërë liderin “qëllimmirë” serb, Millosheviq, të besonte se popujt e ish-Jugosllavisë nuk ishin palë për dialog, nuk kishin forcë, dhe duheshin shkelur me…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Mafia dhe krimi majmen kur gjithçka kufizohet në luftë për pushtet
Çapajev Gjokutaj Ka çerek shekulli që politika jonë i paraqet korrupsionin dhe bashkëjetesën me krimin si mëkat të palës kundërshtare. Kjo nuk bëhet për t’i luftuar, aq më pak bëhet për t’i shfarosur. Duke demonizuar palën tjetër e duke glorifikuar veten, shumë shumë mund të sigurosh vota. Korrupsioni dhe lidhjet politikë-krim janë dukuri transversale, janë shfaqur prej kohësh, lart e poshtë, majtas e djathtas. Në periudhën e diktaturës, aq armiqësore…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Përtej familjes tradicionale
Muajin e kaluar, Papa Françesku shkoi në Abu Dhabi ku takoi Ahmed el-Tayeb, Imamin e Madh të Al-Azhar (Universiteti Al-Azhar është institucioni kryesor suni për studimin e ligjit islamik). Të dy liderët fetarë nënshkruan një “Dokument mbi Vëllazërinë Njerëzore për Paqen në Botë dhe Bashkëjetesën” duke u bërë thirrje ithtarëve të tyre, si dhe liderëve botërorë, të përhapin tolerancën dhe paqen dhe t’i japin fund “rënies morale dhe kulturore që…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Përtej familjes tradicionale
Muajin e kaluar, Papa Françesku shkoi në Abu Dhabi ku takoi Ahmed el-Tayeb, Imamin e Madh të Al-Azhar (Universiteti Al-Azhar është institucioni kryesor suni për studimin e ligjit islamik). Të dy liderët fetarë nënshkruan një “Dokument mbi Vëllazërinë Njerëzore për Paqen në Botë dhe Bashkëjetesën” duke u bërë thirrje ithtarëve të tyre, si dhe liderëve botërorë, të përhapin tolerancën dhe paqen dhe t’i japin fund “rënies morale dhe kulturore që…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Haram apo harem?
Sipas “Fjalorit të gjuhës shqipe” (Tiranë, 2006), fjala “haram” ka dy kuptime: 1. “diçka e padrejtë a e palejueshme ose e pamerituar”; 2. “njeri i prapë”. Sipas të njëjtit fjalor, fjala “harem” ka vetëm një kuptim: “banesë e veçantë për gratë myslimane të sulltanit”, por ajo shënjon përmbledhtas edhe “gratë e kësaj banese”. Nga ana tjetër, fjalori i gjuhë frënge “Le Petit Robert” (Paris, 2004), na mëson se fjala “haram”…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Rumania na zbon nga shtëpia
Lavinia Braniste Para ca kohësh u regjistrova në një kurs të gjuhës gjermane në Shtëpinë e Shillerit në Bukuresht. Nuk më kujtohet saktësisht se sa vetë ishim në grup, më duket se jo më shumë se dhjetë – gjysma ishin studentë mjekësie, që i bënin detyrat me një zell, që më bënte të ndjehesha e moshuar. Menjëherë pas provimeve përfundimtare ata donin të shkonin në Gjermani. Kur po udhëtoja për…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Homoballkanikusi
Qëkur kanë nisur bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, ndërmjetësuesit deklaruan se do t’ua lënë palëve të gjejnë zgjidhje. Ky fakt, për njohësit e mirë të rrethanave dhe të atyre që janë në pushtet, thotë: “Mos mendoni që do të shihni marrëveshje ndonjëherë”! Pa asnjë dyshim, këtë e kanë ditur ata në Bruksel, shumë më mirë se akterët e bisedimeve. Sepse, shkuan tetë vjet! Si sot, si para fillimit…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Homoballkanikusi
Qëkur kanë nisur bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, ndërmjetësuesit deklaruan se do t’ua lënë palëve të gjejnë zgjidhje. Ky fakt, për njohësit e mirë të rrethanave dhe të atyre që janë në pushtet, thotë: “Mos mendoni që do të shihni marrëveshje ndonjëherë”! Pa asnjë dyshim, këtë e kanë ditur ata në Bruksel, shumë më mirë se akterët e bisedimeve. Sepse, shkuan tetë vjet! Si sot, si para fillimit…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Homoballkanikusi
Qëkur kanë nisur bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, ndërmjetësuesit deklaruan se do t’ua lënë palëve të gjejnë zgjidhje. Ky fakt, për njohësit e mirë të rrethanave dhe të atyre që janë në pushtet, thotë: “Mos mendoni që do të shihni marrëveshje ndonjëherë”! Pa asnjë dyshim, këtë e kanë ditur ata në Bruksel, shumë më mirë se akterët e bisedimeve. Sepse, shkuan tetë vjet! Si sot, si para fillimit…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Homoballkanikusi
Qëkur kanë nisur bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, ndërmjetësuesit deklaruan se do t’ua lënë palëve të gjejnë zgjidhje. Ky fakt, për njohësit e mirë të rrethanave dhe të atyre që janë në pushtet, thotë: “Mos mendoni që do të shihni marrëveshje ndonjëherë”! Pa asnjë dyshim, këtë e kanë ditur ata në Bruksel, shumë më mirë se akterët e bisedimeve. Sepse, shkuan tetë vjet! Si sot, si para fillimit…
Lajmet Lajmet Rajonale Lajmet Vendore Opinione Politikë
Homoballkanikusi
Qëkur kanë nisur bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, ndërmjetësuesit deklaruan se do t’ua lënë palëve të gjejnë zgjidhje. Ky fakt, për njohësit e mirë të rrethanave dhe të atyre që janë në pushtet, thotë: “Mos mendoni që do të shihni marrëveshje ndonjëherë”! Pa asnjë dyshim, këtë e kanë ditur ata në Bruksel, shumë më mirë se akterët e bisedimeve. Sepse, shkuan tetë vjet! Si sot, si para fillimit…